dimarts, 6 de desembre del 2011

Què és la Fibromialgia?

A continuació pretenc explicar o apropar el que és la fibromialgia, ja que s'ha de conscienciar a la població de que és una patologia que t'impedeix realitzar des de les activitats més complicades a la més senzilla i a causa de  la nostre desconeixença la gent que ho pateix té grans problemes per tal que es reconegui com a causa justificada de absentisme laboral. 

Identificada per Sir William Gowers al 1904, està considerat com un procés reumàtic crònic, no inflamatori, es tracta d'un dolor difús en una zona àmplia del cos. El pacient fibromiàlgic pateix una major sensibilitat en tot el cos i es queixa d'un dolor dins el cos i d'una fatiga amb esgotament general. També es té insomni total o moltes dificultats per dormir. 

Qui ho pateix més? entre el 85 i 95% de les persones afectades de Fibromialgia són del sexe femení i l'edat de començament està entre els 30 i 50 anys tot i que hi ha casos de majors de 50 anys. 

Quin és el seu origen? l'origen és desconegut, inicialment es considerava un procés infecciós, però es va descartar, posteriorment es va considerar un procés traumàtic a causa de traumatismes tant físics com psicològics. Finalment es té una hipòtesis sobre el seu origen, estudis rebel·len que l'origen pot ser genètic. 

Quines complicacions pateixen les persones amb Fibromialgia? 
Aïllament social causat per la fatiga, limitacions en quant a qualitat de vida, depressió, efectes secundaris a reaccions a medicaments o tractaments. 

Quins costos té i perquè és tant difícil el reconeixement de la malaltia? 
Un pacient de Fibromialgia genera una despesa de 10.000€, aquí es genera un dubte del reconeixement, les persones encarregades afirmen que al ser una malaltia d'origen desconegut, no es pot saber si la persona està mentint o exagerant o no. Aquí es plantegen preguntes com: realment no es pot demostrar? És un recurs afirmar que no es pot demostrar per tal de no pagar les despeses generades? Moltes preguntes i poques respostes.

Persones afirmen que el que fa pujar els costos dels tractaments són els tractament no farmacològics com la fisioteràpia o l'acupuntura. Bé, personalment penso que si construíssim plans de tractaments conjunts destinats a malalties com la Fibromialgia i tallem en altres sectors, podrem donar una esperança i una qualitat de vida més bona a aquestes persones, que lluiten cada dia amb el seu propi cos, cap i món. 

He intentat acostar-vos el que per mi és la Fibromialgia, segurament hi haurà molts estudis i molt millors que la meva simple opinió però si tots posem un gra de sorra difonen malalties que a Espanya provoquen que 1.100.000 persones visquin un calvari dia a dia, en farem d'aquest, un món més fàcil (dins el que cap...)

He intentat ensenyar més o menys, el que és la Fibromialgia