divendres, 9 de desembre del 2011

Exercici contra envelliment

Benvolguts, 

A continuació m'agradaria exposar a tothom, el que suposa un envelliment amb esport.
En la nostre societat actual, ens dóna la sensació que a una edat ja ho hem viscut tot i que es molt més fàcil acceptar la nostre situació que combatre contra ella. Ningú ha de posar barreres a l'esport i per molt que estigui "tocat" el nostre grau de dependència o d'autonomia amb una mica d'esport al dia, aquest grau que ara és 1, 2 o 3 serà 4, 5 o 6 i amb aquesta publicació el que vull fer es sobretot incentivar l'esport a casa.

L'envelliment és un procés natural que ens obliga a adaptar-nos a situacions on el nostre estat físic, mental o emocional. Aquests canvis provoquen que el nostre cos sigui més vulnerable a malalties. 
Ara ens plantegem una pregunta: exercici contra envelliment? Si, fer esport a casa, sigui amb la mesura que sigui, ens provoca que el nostre cos comenci a lluitar contra l'entrada de malalties noves i també ens provoca la frenada de malalties ja instaurades i del seu procés evolutiu. 

Contra que lluitem? Aquesta pregunta pot no tenir una resposta exacte ja que depèn de cadascú de nosaltres. 
Està clar que hi ha edats per tots, no podem demanar a una persona de X anys que faci una activitat de Y anys. Per tant, el que s'ha de fer, es combatre contra aquelles activitats que realitzem el dia a dia, només aixecant una petita pesa fins a una alçada 20 o 30 cm sobre el nostre cap provocarà que en un futur deixar un got a una estanteria no ens suposi una lluita, moure les cames mentre som al sofà provocarà a la llarga que caminar no sigui un problema (entre d'altres coses), moure els dits, agafar una pilota de tennis i pressionar-la tindrà la finalitat que podrem agafar objectes, és a dir, només amb simples moviments a la llarga provocaran un benefici en AVD (activitats de la vida diària). 

Com podem evolucionar? En l'etapa de la vellesa hi ha tres tipus d'evolucions. La primera que coneixem és la normal, la que envelliment tal com la nostre edat diu que hauriem d'envellir. El problema és si estem en el segon grup, el patològic, envellim a una velocitat mes alta a causa de malalties. El tercer grup i mes important, amb la ajuda de l'esport, bon manteniment i bona nutrició tenim l'evolució satisfactòria que provoca un envelliment mes lent que el que la nostre edat diu. 

Com ja em dit, l'important a les nostres vides és fer esport i mantenir-nos en forma dins de la nostre mesura possible. En gent gran està indicat fer-ho o 3, 4 vegades al dia o sempre i quan la persona està en repòs fer sèries d'exercicis i sobretot, caminar.

Però com tot, hi ha d'haver consideracions al fer-los:
-Just després de llevar-se, no és recomanable fer exercici.
-Dormir malament, si està cansat, es troba malament o no té una bona sensació, hi ha més dies per fer exercici.
-Evitar esforços molt violents.
-Que no hi hagi dolor.

*Si la persona té sensacions de mareig, respiració fatigada, esbufecs, palpitacions, vista ennuvolada... atura l'exercici i consultar amb el metge. 


Bibliografia: El repte de l'autonomia - Programa de prevenció de la dependència de l'obra social "la Caixa"