dilluns, 6 de febrer del 2012

Es pot combatre el fred?

Benvolguts, avui la meva entrada està dedicada a tot el que estem passant últimament, aquesta onada de fred siberià que ens congela a tots i s'ha de prendre molt seriosament. És per això que avui vull explicar unes pautes per combatre el fred, faré una clara referència a les persones grans... ja que elles són potser juntament amb els nens petits els que més els hi pot costar afrontar-ho. Faig referència a ells perquè els nens petits acostumen a estar ben abrigats per mares (potser sobre-abrigats i tot...).

Com de costum, primer farem un esment a la base de l'article, el fred. Què és el fred?

El fred es defineix segons la RAE com aquell cos que té una temperatura inferior a la que té normalment. Més tècnicament el fred es considera com una falta de reaccions químiques del cos que produeixen energia (exotèrmiques) ja que aquestes reaccions provoquen calor. 

Així a gran escala que s'ha de fer per combatre el fred? 

Sobretot, s'ha d'activar la circulació, i aquesta s'activa realitzant exercici.
La persona gran acostuma a estar a centres de gent gran, a casa soles o a casa amb gent però que passen el temps sols, això es tradueix en poca activació, per tant, en una zona on hi hagi objectes portadors d'aigua (aixetes, wc...) es crearà un ambient ressec i provocarà que aquesta persona tingui una sensació de fred. 
Per tant, recomano que qualsevol dels que pugui estar llegint això, recomani a tota persona gran o a tot assistent de la persona que provoqui la realització de caminades (no necessàriament en excés, però si freqüents de 5 - 10 minuts per la casa o centre i 3 cops al dia). 

Un altre aspecte que s'ha de tenir en compte és el contacte directe amb el fred, han de procurar no utilitzar aigua freda en excés sobre zones com les mans o la cara. S'han d'abrigar zones com els peus i mans si s'ha de sortir al carrer...

En quant a l'alimentació, és important consumir fruita, verdura i peix. El fred un cop instaurat dins el nostre cos, provoca un refredament que ens fa anar a pitjor i ens col·loca a una situació idònia per agafar malalties, per tant, serà important portar una bona alimentació base per tal de combatre-ho.

Una cosa que s'ha de tenir especial precaució és amb les estufes, ja que la gent gran comunament té una pèrdua de sensibilitat el que pot provocar cremades d'importància per contacte o apropament a l'estufa.

Quins exercicis podem realitzar en persones grans? 

Els exercicis respiratoris funcionen d'una forma perfecte per combatre més que el fred, les malalties respiratòries ja que si tenim una cura i una funcionalitat bona del nostre sistema respiratori podem arribar a prevenir o no agreujar malalties. 

Els exercicis que explicaré ara no són ni molt menys pautes que es puguin realitzar des d'un dia 0 sinó que cada dia podrem anar augmentant una mica la seva dificultat per tal de anar incrementant la nostre força o potència respiratòria. 

Primer de tot haurem de fer un previ entrenament que podrà ser agafar aire (inspirar) amb el nas de forma lenta i profunda, un cop a dins, aguantar un moment provocant una apnea i treure'l (espirar) amb els llavis tancats deixant un petit espai de forma lenta i profunda també. S'haurà de realitzar uns 3 minuts, 3 cops al dia (molt indicat abans d'anar a dormir i a l'hora d'aixecar-se). 

Exercici de les espelmes
Un altre exercici quan tinguem dominat això, és assentar-nos davant d'una taula. En aquella taula col·locar una espelma a una distància d'uns 20 cm, a partir d'aquí haurem de fer ràfegues de bufades però mai sense apagar l'espelma, cada nit podrem augmentar la distància 10 cm fins arribar al metre de distància. Sempre es recomana col·locar les mans a la panxa per tal de tindre un control propioceptiu del moviment que haurà de fer la nostre bufada, que al espirar hi ha d'haver una contracció de la panxa (com si la tiréssim endins). 

Penso que aquests exercicis serveixen per tal de tindre un control rutinari sobre la nostre respiració. No només s'ha de utilitzar aquestes pautes quan hi hagi fred sinó que s'ha de realitzar de forma habitual. 


Espero que hagi servit d'ajuda en aquests temps de fred i refredats. 

Si teniu algun dubte, podeu posar-vos amb contacte amb mi amb l'apartat corresponent. Recordeu que podeu divulgar l'article clicant "m'agrada" o "enviar" (per fer-ho més personalment). O també a l'apartat de divulgació.

Gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada