dimarts, 31 de gener del 2012

"flat" què és?

Benvolguts companys, vull parlar sobre el "flat" o que tots coneixem com a "flato" (en castellà), aquella sensació incòmode que tots hem patit durant la realització d'una pràctica esportiva, una sensació que molts cops ens impedeix seguir realitzant l'activitat física.

I doncs, què és el "flat"?

Primer de tot, s'ha de dir que hi ha varis fals mites sobre la creació i l'origen del "flat", el més comú és que aquesta sensació és té perquè hi ha una acumulació de gasos que produeixen el dolor punxant. S'utilitza aquest fals mite per la relació de "flat" amb "flatulència"...

Però la base més "científica" que es troba per explicar què és el "flat" és la següent:
Com tots coneixem el dolor del flat es localitza en varis punts de l'estómac, un punt imaginari que està entre mig del diafragma, pit o abdomen.

Un cop es va saber el "punt" on és podria trobar l'origen es va relacionar amb les pràctiques esportives que provocaven aquesta sensació, aquestes van ser les carreres esportives i d'aquí es va deduir una hipòtesis...

El diafragma està relacionat amb l'estomac amb diversos lligaments per tant, tots els esports que provoquen oscil·lacions de l'estomac tiben el diafragma i apareix aquest dolor.
Si seguim mirant aquesta teoria es poden entendre com perquè esports com ciclisme, escalada... esports que no impliqui moviments oscil·lants de l'estomac es estrany que es produeixi aquesta sensació.

Per altre banda, tenim tots sentits que abans de la realització esportiva no està massa ben considerat beure líquids en excés perquè provocaran "flat", si seguim aquesta teoria anteriorment explicada, veiem que un excés de líquid o menjar provocaran que l'estomac estigui més "caigut" que de costum, aquest tibarà als lligaments amb més força al fer la carrera i produirà aquesta sensació tant molesta.

Una altre teoria que s'escolta, és que al fer esport la regulació sanguina va dirigida amb major constància als músculs implicats en la pràctica esportiva i no tant amb el diafragma, el que causarà dolor i fatiga.

Tot i les mil i una causes que es creu que pot provocar el dolor, es pensa i és del més segur que cada persona tindrà una causa diferent, que uns en tindran varies i d'altres ben poques o es combinaran amb varies causes.

Com podem evitar-ho? 

Seguin la teoria de les oscil·lacions, evitar-les en el sentit de millorar l'amortiguació de les soles de les sabates o de la nostre forma de córrer, al fer baixades provoquem un augment d'oscil·lacions, per tant, baixar-les suaument i no al màxim.
S'ha de deixar temps per tal d'evitar que l'estomac estigui carregat amb menjar o líquid i a la vegada, si s'ha de beure líquid fer-ho a glops petits.

Un cop instaurat el "flat"...

El més IMPORTANT, si causa molt dolor parar l'activitat física.
Col·locar-se en flexió de tronc pressionant la zona que provoca dolor.
Per últim podem fer un estirament, amb bipedestació (de peu) ens agafem un genoll amb les dues mans portant-lo al pit s'ha de realitzar 3 vegades amb cada extremitat i 5 segons de duració.

I sobretot, quan anem a córrer que sigui perquè volem, el córrer ha de servir per relaxar-nos. L'estres pot provocar FLAT! 

Fins la pròxima entrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada