dilluns, 5 de març del 2012

Intrusisme laboral... No et deixis enganyar

Avui vull dedicar aquesta entrada a anar en contra aquella gent que actua en el nostre nom i que mai es farà responsable dels vostres problemes ja que només l'hi interessa tenir un benefici personal, parlem avui de l'intrusisme laboral i donarem algunes pautes a partir d'un article que va fer la comunitat de col·legiats en fisioteràpia de Madrid.

Què és l'intrusisme laboral? 

És l'exercici d'activitats professionals per persones no autoritzades a fer-ho. 
Segons la legislació espanyola el fet que una persona es faci passar per un professional sense tenir els permisos es considera un delicte penal, tipificat amb presó. 

És el mateix un massatgista que un fisioterapeuta?

NO. El massatgista és un ofici i no una professió regulada ni titulada. És a dir, no és una professió sanitària per el que no poden tractar ni fer ninguna acció terapèutica que pugui confondre a la població. 

I el osteòpata i el quiropràctic? 

Aquí s'ha de diferenciar entre dos tipus de persones. En el cas de l'osteopatia és comú que alguns fisioterapeutes realitzin cursos per formar-se com a osteòpates, aquí no hi ha problema perquè s'actua des de la base del professional sanitari, el mateix cas amb la quiropràctica hi ha fisioterapeutes que tenen formació adicional en aquests camps. On és el problema? Hi ha països que la quiropràctica és considera professió sanitària (com Estats Units) però només té validesa allà per tant a qui no pot exercir. 

A que ens exposem al anar a un pseudo-professional? 

Qualsevol fisioterapeuta de Catalunya té un número de col·legiació, aquest col·legi et cobreix en cas de negligències, un pseudo-professional no. Molts cops aquesta gent té escassa formació en el sector o formacions en altres sectors i que estan adaptades a la fisioteràpia per tant, no coneixen veritablement si els tractaments són indicats o no. 

QUE PODEM FER PER NO SER ENGANYATS? 

Demaneu si creieu necessari el títol de fisioteràpia que qualsevol fisioterapeuta tindrà compulsat per la seva universitat o per el seu ajuntament de residència. 
També podeu exigir la col·legiació, qualsevol fisioterapeuta col·legiat ha de tenir un carnet de col·legiació o en el seu defecte un informe d'alta. 
I per últim, que el centre on aneu estigui autoritzat. 

Espero que aquesta entrada hagi servit, amb això no s'obliga a ningú a venir en mans de fisioterapeutes però creiem necessari que aquesta informació sigui sabuda per la gent de carrer ja que és la que es posarà en mans d'aquesta gent. 
Aquesta entrada també va per donar un punt de suport per la figura del fisioterapeuta que molts cops es veu difosa per l'existència de pseudo-professional, per els seus tractaments que ofereixen i per els seus preus que els fan accessibles a tothom.



Article en castellà i original: https://www.cfisiomad.org/Pages/su_salud.aspx

Moltes gràcies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada