dijous, 22 de març del 2012

Sabates de taló... quins problemes deriven?

L'entrada de avui la vull dedicar a totes aquelles dones que porten talons de punta, amb alts centímetres d'alçada i petits espais per els dits. A continuació explicaré alguns dels problemes que poden derivar de portar talons alts i que són bastants comuns en visites a centres de fisioteràpia. 

Que passa al utilitzar talons alts molt de temps?
 
Apareixen problemes de tipus articulars i de tipus locomotor. L'ús continuat d'utilitzar aquest tipus de sabata poden afectar des de el peu fins a problemes estructurals de la columna vertebral.

Alguns dels problemes que poden sorgir per utilitzar aquest tipus de sabata...

Neuroma de MORTON:

Neuroma de Morton
Aquesta lesió és una degeneració del nervi digital plantar que va acompanyada d'una fibrosi perineural. Es localitza entre el 3r i 4rt metatars (tot i que també es pot trobar al 2n i 3r). 
El utilitzar talons alts amb punta estreta es provoca un aixafament dels dits que provoca una pressió dels nervis de sensibilitat del peu. 

Com comença? Comença amb un dolor de cremor a la planta del peu que s'irradia cap als dits del peu, empitjora en desplaçaments llargs i en posicions de peu. 
La reacció natural de la persona es posar-se i fer-se una petita maniobra de distracció (desplaçaments dels dits del peu) que provocaran un "click" conegut com el signe de Murder. 
Es diagnostica amb els símptomes de la persona, que un cop les pateix ha d'anar al metge i aquest farà una exploració visual i si s'escau realitzarà proves radiològiques.
Aquest problema té un tractament conservador utilitzant fisioteràpia però hi ha casos que es necessita tractament quirúrgic. 

Inflamació del tendó d'Aquiles:

Al caminar amb talons de punta els músculs gastronemis (bessons) i solí estan treballant d'una forma que no acostumen a treballar normalment, al estar en una posició d'escurçament provoquen que el treball que han de realitzar (més fort) sigui en una posició de menys "lleugeresa" el que pot provocar des de contractures fins a fatiga muscular crònica. Per tant, en la posició esmentada de peu i de musculatura, hi ha un pont que és el tendó d'Aquiles que es veurà afectat per suportar tota la tensió de la zona, provocant segurament la seva inflamació. 

Hallux Valgus:

Hallux Valgus
Un dels problemes més comuns en dones ja grans que han estat durant molt de temps portant puntes estretes, aquestes sabates provoquen que els dits estiguin en posicions que no són còmodes anatòmicament. 
Quin és el problema? Si aquestes posicions es mantenen durant un dia o dos, el dit tornarà a la seva posició normal amb dolor, però el problema surt el dia que aquestes dones porten aquest tipus de sabata durant molts anys quasi tots els dies, que el dolor comença a desapareixer perquè el que apareix és una deformació del dit gros del peu anant en el mateix sentit que la sabata provocant el que coneixem com a "juanete".

Dits en martell:

Els dits en martell apareixen al portar punta estreta, són dits que queden en forma de grapa perquè no tenen espai per ficar-se rectes, el dit per poder entrar dins la sabata es col·loca d'aquesta forma i com la patologia anterior, si es canvia de sabata sovint o es porta durant poc temps és una patologia reversible però el problema s'esdevé important al moment que la persona només utilitza aquest tipus de sabata. 

Altres patologies:

Com he comentat al principi, els talons alts provocaran que els turmells estiguin en posicions que hauran de suportar moltes tensions inclòs realitzar treballs articulars forts per aguantar l'equilibri i a la llarga pot provocar grans inestabilitats a la zona. Per altre banda, moltes dones (més en professionals) que porten alts talons els ensenyen posicions corporals per tal de suportar millor el desequilibri com treure el mentó o treure glutis, això provocarà que el cos estigui en posicions no còmodes i a la llarga provocarà grans problemes d'esquena tant lumbars o dorsals com cervicals. 


Avui he volgut fer aquest article perquè cada cop hi ha mes noies de "jove edat" que ja porten aquest tipus de calçat i crec que és un problema on moltes noies prefereixen l'acceptació social o personal a no la pròpia salut, personalment, és un tema que crec que s'hauria de tractar a les escoles ja que a la llarga, la majoria d'aquestes lesions es poden convertir en importants i perjudicials. 

Moltes gràcies. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada