dilluns, 9 de gener del 2012

Tot el que s'ha de saber sobre les rampes

A qui no l'hi ha vingut o ha patit una rampa algun cop a la seva vida? Per això, a continuació vull explicar que és una rampa, com s'origina, que provoca, que significa tenir rampes i tot el que pugui estar relacionat amb el tema. 

Què són?

Les rampes són contraccions brusques, intenses i doloroses del múscul, aquestes "surten" de manera involuntària i sobretot són d'efecte passatger. 

En termes més tècnics al explicar les rampes, parlem de isquèmia (què és la isquèmia? és la falta d'aportació de sang al múscul) ja que provoquem que el múscul tingui una contracció isomètrica (contracció isomètrica és quan el nostre múscul es queda estàtic provocant tensió, en canvi, la contracció isotònica és la que la longitud del múscul es veu variada). 

El dolor no acostuma a ser al moment sinó que el nostre cos cada vegada sent més el cansament del múscul i poc a poc ens va fent reaccionar i adonar-nos que el nostre múscul està patint, el que ens dóna una marge de temps per fer estiraments de la zona. Però també s'ha de dir que quan dormim és on tenim el risc més gran de rampes, el fet de no adonar-nos que el múscul pateix provoca que no estirem i apareixerà la rampa. Les zones posteriors del membre inferior (bessons, isquiotibials) són les zones més afectades.

Causes

Entrant en temes nutricionals, la rampa, un de les seves causes més comuns, consisteix en el dèficit d'electròlits en sang. El calor intens, exercici perllongat, pèrdua d'aigua per suor són causes del perquè hi ha aquesta pèrdua, en aquests casos és molt important beure begudes que tinguin una aportació rica en electròlits (potassi, magnesi, calci). Si la nostre reposició de beguda només porta aigua (no begudes electrolítiques) pot augmentar la nostre situació i agreujar-se, ja que augmenta la seva dilució.
Al acabar l'entrenament també trobarem aliments que continguin potassi, magnesi o calci i n'haurem de menjar, ja que així provoquem una millor prevenció i cura. 
Alimentació: verdures, hortalisses, llegums, fruites, fruits secs... Una bona recomanació es menjar un plàtan sempre al sortir del entrenament. 

Un altre motiu per el qual apareixeran les rampes, es la falta d'entrenament. Sempre s'ha de fer un entrenament compensat amb la nostre capacitat física o el nostre estat físic, haurà de ser un entrenament progressiu i continuat. Aquesta falta d'entrenament produeix una falta d'adaptació del múscul a l'esgotament dels dipòsits d'energia muscular (glucògens). 

Un escalfament insuficient donarà lloc a una realització no òptima. La rampa apareixerà a un múscul que se l'hi demana una sobre esforç i per tant, afavorirem l'aparició de rampes.

Per últim, no sempre es producte de falta d'entrenament, estat insuficient físic... sinó que la rampa pot sortir a part de un mal gest tècnic. El que produïm és una disminució de l'eficàcia de la contracció muscular, el nostre cos per aconseguir aquesta contracció òptima produeix un sobre esforç al múscul produint la rampa. 

Tractament

No hi ha un tractament curatiu, ni una beguda isotònica capaç de fer-nos fora les molèsties. La rampa és un dels processos més incòmodes per qualsevol persona per això, no podem tractar la rampa com un procés únic ni tant sols com un procés no repetitiu, ja que si no ho tractem d'una forma correcte estem ajudant a que el múscul estigui més dèbil i a la vegada sigui més fàcil arribar en l'estat de la rampa.
El tractament principal és la d'estirament de la zona afectada acompanyada d'un lleuger massatge. Un cop ens notem bé, fer moviments amplis o fer una part de l'escalfament inicial altre cop per valorar si les molèsties han desaparegut. 

[Per últim: una ruptura fibril·lar provoca la pèrdua de funcionalitat al múscul i dolor. No deixeu de realitzar la pràctica esportiva per una rampa pensant que pot ser una ruptura fibril·lar]

Espero que hagi servit aquesta publicació, si teniu algun dubte, us podeu posar en contacte amb mi mitjançant comentaris o a la meva adreça electrònica: aleix.gvila@gmail.com.

A baix, on hi ha el facebook, twitter o google+, si cliqueu us sortirà penjada la meva publicació al vostre mur. Agrairia algun "m'agrada". 

Gràcies.