dijous, 26 d’abril del 2012

Tipus de fractures

Definició: coneixem les fractures com aquella discontinuïtat dels ossos, a conseqüència de cops, forces o traccions (amb una intensitat superior a l’elasticitat del os).

Podem distingir dos tipus de persones les quals tenen fractures, les persones normals que són provocades per un traumatisme, però existeixen les fractures patològiques que les pateixen aquelles persones les quals tenen alguna patologia (malaltia) i es produeixen fractures sense haver un traumatisme fort.

També podem trobar les fractures per estrés que són aquelles que per sobrecàrrega es produeix una fissura primeta a l’os per la repetició de cops.
A l'esquerra: fractura tancada.
A la dreta: fractura oberta.

Classificació:

Segons l’estat de la pell:

Podrem distingir dos fractures, les tancades i les obertes. Les primeres son les que la fractura provoca la fractura dels os i la oberta provoca la fractura del os i la pell (provocant un perill molt gran d’infecció).

Segons localització
Segons localització:

Epifisaries, són aquelles que afecten a la superfície articular (si no afecten a l’articulació s’anomenen extrarticulars). També podem trobar les diafisaries, són aquelles que afecten al terç superior,  mig o inferior. I per últim trobem les metafisaries, afectaran a la metàfisis superior o inferior de l’os.

Segons els traç de la fractura:

a: transversals.
b: obliqües.
c: longitudinals.
d: en ala de papallona.
c: comminutes
Podem trobar les transversals, la línia de fractura es perpendicular a l’eix de l’os, també podrem trobar les obliqües, aquestes línia forma un angle major o menor de 90º de l’eix de l’os. Longitudinals, són aquelles que són paral·leles al eix longitudinal. També podrem trobar les que s’anomenen en “ala de papallona”, són les que delimiten un triangle fruit de dues línies de fractura obliqües.  I per últim trobem les comminutes, que són múltiples fractures petites.

Segons desviació de fragments:

Trobarem les angulades, els dos fragments en el que s’ha dividit l’os forma un angle. Amb desplaçament lateral, com el nom indica la part superior i inferior no tenen contacte ja que estan desplaçades. Cavalcades, un dels dos fragments queda situat per sobre l’altre, el que produeix un escurçament i per últim les engranades, un dels fragments queda dins de l’altre.

Segons el mecanisme de producció:

Diferencies els traumatismes directes i indirectes, els primers son els que es produeix quan un es trenca un os de la zona on s’ha produït el cop (es trenca la tíbia amb un cop fort a la tíbia), en canvi, els indirectes són els que es produeix una fractura lluny de la zona d’impacte (al caure d’una alçada considerant, al recolzar les mans al terra segurament ens podrem trencar els colzes). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada