dimarts, 21 d’agost del 2012

Tendinitis Rotuliana, la lesió dels saltadors

Benvolguts, avui explicaré sobre la tendinitis rotuliana, una lesió molt comú en esports on s'impliquen salts, com atletisme, bàsquet, fútbol... és per això que és coneix com el genoll del saltador i surt a partir d'esforços excèntrics del tendó rotulià.

Coneixem una mica més el tendó rotulià...

Primer de tot, hem de conèixer el múscul extensor del genoll, el quàdriceps. 
El quàdriceps està format per quatre ventres musculars, que acaben en un tendó comú, el qual passa per sobre la rotula, insertant-se parcialment en ella per després formar el tendó rotulià, que acaba a la tuberositat anterior de la tíbia. 
A partir d'aquest múscul, les activitats que impliquen una extensió i flexió repetida del quàdriceps, poden arribar a provocar una inflamació del tendó rotulià provocant els següents símptomes...

Símptomes que trobarem amb la tendinitis rotuliana:

El primer símptoma que ens fa fixar-nos en que alguna cosa passa, és el dolor a la cara anterior del genoll, es caracteritza per un dolor fort durant l'activitat i un dolor sord després d'aquesta, és una sensació incòmode. 
Per a saber diferenciar en quin estat de lesió estem, podem diferenciar (aproximadament) en que al principi de la lesió, el dolor apareix al principi de l'activitat i després de realitzar-la, com més avançat estigui l'estat de la lesió, més temps ocuparà durant la realització de la pràctica, més temps ocuparà després d'aquesta i en situacions quotidianes com pujar escales o baixar-les, ens provocarà dolor també. 

S'ha de posar especial atenció si al pujar escales, o realitzar activitats de la vida diària ens provoca dolor, hem d'anar al metge per tal que ens faci proves radiològiques per valorar l'estadi de la lesió, ja que un estadi 4 indica una ruptura parcial o total del tendó rotulià, que el tractament serà agressiu (intervenció quirúrgica). 

Quines causes poden provocar la inflamació d'aquest tendó?

La principal causa és el sobre esforç del tendó provocat per una activitat física específica, es van produint petits trencaments que el cos intenta reparar causant la tendinitis, però clar, com més trencaments trobem més costarà fins poder produïr una ruptura total o parcial. 

Les causes de la tendinitis rotuliana poden ser infinits, i el sumatòri de petites causes poden provocar la lesió, per tant, la causa serà complicada trobar-la ja que estarà en funció d'altres causes.

Podriem trobar causes extrínseques com: calçat inadequat, entrenaments mal programats, problemes de superfície a l'hora d'entrenar, s'ha de tenir en compte la regla del "too" (massa en anglès) ja que una de les causes són entrenaments massa llargs, massa intensos, massa ràpids... 

Altres causes que podem trobar, són les anomenades intrínseques com: edat, flexibilitat, laxitud articular, sobrepès, contractura de isquiotibials i quàdriceps (poden augmentar la tensió del tendó), alineació incorrecte de peus, turmells i cames (poden posar en compromís l'alineació del genoll amb el que estarà complicant-se l'estat del tendó), un valgo de genoll (genolls endins) poden provocar un augment en la tensió del tendó rotulià i ser més propensos a la tendinitis i per últim, una persona que té una ròtula alta també és mes propens ja que hi ha més tensió rotuliana. 

Com ho diagnostiquem?

A la que comencem a notar el dolor, hem de començar a fer un tractament per evitar la tendinitis rotuliana, si el dolor a més, hem d'anar a per les proves radiològiques per treure un diagnòstic per saber l'estat de la lesió. 
Les pressions al genoll també ens poden indicar si parlem d'una tendinitis, que comunment el dolor apareix just sota la ròtula al ben mig del genoll, on trobem el tendó rotulià.

El tractament:

Quasi sempre s'aconsella un tractament conservador, on el fisioterapeuta té un paper important. 
Un dels objectius principals serà treure o rebaixar el dolor a partir de gel, també haurem de fer un temps de repòs (depenent de l'estat), em de trobar la causa del problema (un mal salt, una mala posició del peu...), treballarem amb estiraments i també reforçant el tendó rotulià i enfortint-lo. 
També podrem realitzar massatges per tal de desinflamar la zona i els massatges es poden realitzar amb la tècnica de iontoforesis, per exemple, amb medicament tòpic de corticoides. 
Podrem treballar també a partir d'embenats de pressió (pressionant el tendó per tal d'evitar vibracions).

Els altres tractaments que podem trobar són quirúrgics, injecció de corticoides... que s'haurà de valorar primer de tot l'estat de la lesió, i personalment penso que han de ser casos molt extrems. 

Espero que us hagi servit per tal de conèixer una mica més aquesta lesió, que sembla mentida però és molt comú, tant en esportistes com en gent que acaba de començar a entrenar. 
Podeu suggerir aquesta entrada a amistats, mitjançant les eines que trobareu a sota l'entrada. 

Moltes gràcies per la vostre atenció un cop més i si voleu posar-vos en contacte amb mi, a l'apartat de contacte trobareu com fer-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada