dimarts, 31 de gener del 2012

Epicondilitis lateral o colze de tennista

Avui parlarem sobre una lesió típica en esportistes (com el seu nom diu) que està molt relacionada amb jugadors de tennis i altres que puguin fer sobre esforç en moviments de canell en extensió. Però també una lesió que poc a poc es va instaurant en gent no esportista, ja que, el colze acostuma a ser una zona poc reforçada per molta gent, al fer activitats de la vida diària resulta lesionada i causa amb molt dolor.

Primer de tot s'ha d'explicar el nom que dóna origen al colze de tennista, és coneix com a epicondilitis lateral.
Ens preguntem doncs, què és l'epicondil lateral? 
Situació anatòmica
L'epicòndil lateral és una eminència òssia que es troba a la part lateral (externa) de l'articulació del colze on allà s'inserten els músculs extensors del colze.

Trobem varies insercions de músculs; com l'anconi, extensor dels dits, extensor del menovell, múscul supinador, extensor radial curt del carp.

I també trobem el lligament col·lateral radial de l'articulació del colze. 

Parlem doncs de la inflamació d'aquestes insercions musculars, també pot afectar al periosti i lligament anular. Aquesta inflamació l'anomenem EPICONDILITIS.

EPICONDILITIS és a nivell extern (inserció músculs extensors de canell) i EPITROCLEITIS és a nivell intern (inserció músculs flexors de canell), aquesta última es coneix com a colze de golfista.

Causes:

Sobretot, una de les principals causes que té l'epicondilitis és el sobre esforç i quasi sempre afecta al braç dominant, també es coneix aquesta patologia com la de les professions artesanes (pintors, mecànics...).
Per tant, a part del sobre esforç, professions amb actes repetitius, esports de llarga duració amb el mateix moviment, fer servir màquines vibratòries, carregar pesos... provocaran una sobre càrrega de la zona.
Altres causes poden ser luxacions o fractures del colze.

Signes i símptomes que el pacient pot notar:

Dolor a la zona, que a vegades s'irradia al braç o al canell, la zona estarà inflamada.
Un signe molt distintiu és la passada de fulla, si s'agafa una pàgina d'un llibre i es prova de passar una pàgina al realitzar flexió de colze + supinació del braç apareix un dolor.

Una prova que es pot realitzar és la prova del colze de tennis:
Col·loqueu el braç en flexió de colze, enganxat al vostre cos i col·loqueu el canell amb el puny tancat i el polze mirant cap a dins i es tracta de fer el moviment de "donar gas a una motocicleta".
En canvi, si es col·loca el puny al revés i provoca dolor, parlarem de colze de golfista o epitrocleitis.

Tractament:

Estirament
El primer que haurem de fer és disminuir la inflamació, això es podrà fer col·locant gel a la zona (un del que va millor, és amb un glaçó de gel, fer un lleuger massatge damunt la zona).
També es podrà realitzar un bon estirament de la zona (dibuix adjunt)

Bé espero que aquest document ajudi a aquells qui tenen dubtes sobre la seva lesió.
Com sempre, ja sabeu si necessiteu alguna ajuda o resolució de dubtes podeu posar-vos en contacte amb mi a l'apartat de contacte.
I repetir, si voleu penjar l'article al vostre mur només heu de clicar a m'agrada, enviar (opció nova: podreu enviar un missatge privat amb l'article) o clicant al títol, a la pàgina on anireu a parar, a la dreta trobareu divulgació on podreu també ensenyar l'article als vostres contactes.

Fins la pròxima

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada