divendres, 20 de gener del 2012

Fascitis plantar, un problema a tenir en compte

Benvolguts a una altre entrada del meu blog, en aquesta entrada em centraré en una lesió que segurament, als esportistes els hi sonarà. 

Què és?

La Fascitis plantar és purament la inflamació del teixit de la planta del peu (coneguda com a fàscia plantar) aquesta es troba des de el calcani fins als dits creant l'arc del peu. La seva funció és fer un amortiment ("amortiguación") dels impactes durant la realització de l'activitat física i estabilitzar el taló. 

Causes

Si aquesta "banda" (fàscia plantar) es sobre càrrega o es sobre estira poden aparèixer les molèsties. Però perquè això passi hi ha algunes causes que acostumen a ser habituals en els tractaments de fascitis plantar:

  • Problemes en l'arc del peu (ja sigui per tenir el peu pla o al contrari, el peu que coneixem com a "pont").
  • Obesitat o pèrdua de pes (sempre parlant d'un canvi sobtat, ja que no ha donat temps de reconèixer el propi pes i reforçar)
  • Tendó d'Aquiles tens (provocarà una retracció).
  • Problemes amb el calçat (una plantilla en mal estat o la sola de les sabates poden influir).
  • Córrer llargues distàncies*
*Aquí és on apareixen els principals damnificats per la fascitis plantar: llargs entrenaments en zones amb desnivells, com pot ser passar de sorra a asfalt, baixades on provoquem que els peus vagin en contracció de la fàscia.

Símptomes

Dolor i rigidesa a la part inferior del taló és un dels principals símptomes que explica la gent que ho pateix. 
En altres casos com activitats de la vida diària (AVD) també apareixen com per exemple: aixecar-se del llit després de haver dormit i donar les primeres passes, després de parar-se o ajeure's, pujar escales o després d'una activitat intensa. 

Mesures a seguir

En aquest apartat intentaré donar eines que estiguin al vostre abast, tot i que n'hi ha d'altres que no ho estan.
El primer que s'ha de fer al notar les molèsties, és realitzar un tractament conservador a base de antiinflamatoris (no necessàriament fàrmacs) poden posar el peu en un cubell d'aigua freda amb glaçons, o bé, posar-hi directament gel (10 - 15 minuts), també s'hi pot col·locar pomades antiinflamatòries o per últim ibuprofeno
A l'apartat del calçat, s'haurà de valorar l'opció de comprar plantilles o simplement fer una inspecció regular del calçat per tal si s'ha de canviar o semblant.
Posar-vos una pilota de tennis sota el peu ajudarà a calmar el dolor i relaxar la zona.

Altres mesures a seguir

En aquests casos, un dels factors que pot incidir a l'aparició de la fascitis plantar es la sobre càrrega de les estructures que ho envolten, així com els bessons o el solí (conegut com a panxell), també s'haurà de portar un control sobre el turmell (per tal que no sigui una actitud del nostre propi cos que tendeixi a retreure la planta del peu) i per últim valorar la integritat del tendó d'Aquiles. 
Un altre control que podem portar a terme, són els massatges de la fascitis plantar (sempre realitzats per especialistes, ja que a sota la fàscia s'hi troben la majoria de músculs del nostre peu).
Per altre banda, exercicis i estiraments de la fàscia ens poden provoca que a la llarga el nostre peu estigui més reforçat i ens permeti un major temps sense la lesió. 
I per últim, si s'escau, consulta un podòleg per tal de fer plantilles a mida. 

Algunes fotografies d'interès:

Estirament de la fàscia plantar
Variant de la pilota de tennis, si està fred molt millor

Gràcies per seguir-me.

P.D. Qualsevol dubte a l'apartat de contacte.
P.D.2. Si el que vols és que l'article surti publicat al teu facebook o twitter. Clica damunt el títol i se't obrirà una pantalla a part amb l'article i allà selecciones la plataforma social a divulgació (al costat). Gràcies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada