dimecres, 25 de gener del 2012

Tens, nova incorporació

Abans d’explicar que és el TENS he d’explicar o mínimament fer una introducció al que és l’electroteràpia i les reaccions o efectes que pot provocar al nostre cos.
L'electroteràpia consisteix en aplicar energia electromagnètica al nostre organisme.
Objectiu: Produir reaccions biològiques i fisiològiques (aquestes reaccions s'aprofitaran per a millorar els diferents teixits quan es troben sotmesos a malaltia o alteració). 

Dins de l’electroteràpia hi ha un efecte molt important i que és el gran secret d’aquesta tècnica, l’efecte analgèsic que provoca. Però perquè?

El nostre Sistema Nerviós Central transmet informació d’un lloc a un altre de l’organisme, aquest la modifica per tal que la ment la pugui interpretar.
Aquesta captació d’informació comença als receptors que tenen la funció d’agafar les senyals (mecàniques, tèrmiques, químiques o doloroses) en una senyal elèctrica que es transmet des dels nervis fins al cervell.
Incidint més en el tema, la transmissió dolorosa no es manté regular en una fase sinó que va patint modulacions a diferents nivells.

Abans de parlar sobre els nivells de modulació del dolor, s’ha de parlar de les vies de transmissió del dolor:   
  • (transmissió: tacte i vibració).
  • (transmissió: dolor viu).
  •  C (transmissió: dolor sord). 
Els nivells que trobem són:
  • Modulació perifèrica: a l’epidermis trobem terminacions nervioses lliures que actuen com a receptors del dolor (s’activen davant de substàncies com la serotonina o substància P que són alliberades per el teixit quan hi ha lesió, pressió directa sobre edema (blau) o compressió).
  • Modulació medul·lar: aquí es fa cas a la teoria del gate control system (l’estimulació de fibres Aβ, inhibim les cèl·lules T (causants de connexió entre Aβ i Aö i C) per tant, si mantenim la informació de tacte i vibració inhibim l’estímul dolorós).
  • Modulació suprarenal: fibres Aö (nivell del tàlem) activen mecanismes inhibidors descendents de tipus endorfínic sobre les fibres C (produïm: contra-irritació o hiperestimulació).
  • Modulació cortical: estímuls dolorosos intensos inhibeixen la percepció dolorosa (hi ha un efecte de contra-irritació però en zones tipogràficament diferents).
Què és el TENS?

TENS (estimulació elèctrica nerviosa transcutània)

És una analgèsia induïa per la neuroestimulació transcutània, serveix per alleugerir o bloquejar el dolor (crònic i agut). Tot això és generat per un generador elèctric que emet polsos de baixa freqüència i baixa intensitat a la superfície sobre la que actua i que són transmesos per elèctrodes (el que col·loquem sobre la pell).

El pacient notarà com un formigueig o contraccions fibril·lars.

El que es busca en més o menys mesura en aquesta tècnica es buscar una estimulació de les fibres Aβ per tal de bloquejar la sensació de dolor.

Aquesta tècnica està indicada en patologies com: lumbàlgies, cervicàlgies, cicatrius, neuropaties traumàtiques o lligamentoses, tendinitis, analgèsia prèvia a mobilitzacions... 

_______

Bé, segurament tindreu encara preguntes però he intentat fer el possible per tal de fer-vos una introducció al que és aquesta tècnica que a partir d'ara us podré aplicar i així millorar els tractaments.
Si teniu algun dubte, us podeu posar en contacte amb mi a l'apartat de contacte i sinó, al costat clica: m'agrada al quadrat del facebook i allà em trobaràs.

Fins aviat! 

P.D. Recordeu que al costat on posa divulgació fareu que al vostre mur surti publica't l'article, gràcies de debò als que ho feu. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada